image description

Työelämätietoa

Ammattiliitot

Ammattiliiton jäsenenä voit kääntyä liittosi puoleen työelämän ongelmatilanteissa. Tälle sivulle on koottu tärkeää tietoa ammattiliitoista, jotka tarjoavat etuja ja turvaa työelämän haasteissa.

STTK ja sen jäsenliitot

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on Suomen suurin toimihenkilöiden ammatillinen keskusjärjestö. Se koostuu 17 ammattiliitosta ja niiden yhteensä noin 540 000 jäsenestä. Tutustu STTK:laisiin ammattiliittoihin ja liity jäseneksi sinun etujasi parhaiten palvelevaan liittoon.

Perustietoa palkasta

Palkkauksen perustan muodostavat eri alojen työehtosopimukset. Niissä määritellään kunkin alan vähimmäispalkat. Palkkauksessa otetaan huomioon tehtävien vaativuus ja vastuullisuus, työntekijän pätevyys, työn tulos ja sen edellyttämä  koulutus. Tutustu koosteeseen eri alojen ja liittojen tarjoamasta palkkatiedosta ja palkkasuosituksista.

Kymmenen hyvää syytä kuulua ammattiliittoon

  1. Liitto huolehtii edunvalvonnastasi. Parempi palkka, aikaa elämälle ja muut työsuhdeasiat kuntoon. Liiton jäsenenä olet turvassa.
  2. Luottamusmiehen palvelut ja tuki työpaikalla. Kun työpaikalla tapahtuu, on luottamusmies apunasi heti. Tai ainakin niin pian, kun saa tietää asiasta.
  3. Oikeusturva, ilmainen oikeusapu. Jos ongelmatilanteita tulee, voit aina kääntyä liiton puoleen. Jopa maksuttomat oikeudenkäyntipalvelut ovat jäsenen käytössä.
  4. Työsuhdeneuvonta. Jäsenelle hyviä vinkkejä ja viisautta työelämästä.
  5. Työttömyysturva lomautus- ja työttömyystilanteessa. Ansiosidonnainen on aina parempi kuin pelkkä peruspäiväraha. Pelkkä työttömyyskassan jäsenyys on kuitenkin uhkarohkeaa. Irtisanomis- ja lomautustilanteisiin liittyy usein isoja ongelmia.
  6. Erilaista koulutusta jäsenille ja luottamushenkilöille. Oman osaamisen päivittämistä, tietoa työelämästä, työhyvinvoinnin kursseja.
  7. Jäsentapaamiset ja -tapahtumat, ostoedut. Kivoja virkistystapahtumia, joissa voi laajentaa sosiaalista verkostoaan. Liitot tarjoavat myös mm. polttoaine-alennuksia, lomamökkejä ja muita etuja.
  8. Oma jäsenlehti. Saat ajankohtaista tietoa omasta alasta ja liiton tapahtumista.
  9. Hyvä vakuutusturva. 
  10. Liitto vaikuttaa työelämän lainsäädäntöön ja solmii sopimuksia. STTK:laiset liitot ovat edunvalvojiasi. Valtavasti tehdään työtä, jotta lait ja sopimukset olisivat sellaisia, että jäsenemme saisivat niistä parhaan mahdollisen hyödyn ja edut työelämässä.