image description

Ajankohtaista

Nimitysuutisia

Leo Junno, DI, AmO, Eurotrainer 
Kouluttaja (Työsuojelu, työhyvinvointi)

Olen toiminut työelämäkoulutusten, mm. työhyvinvoinnin ja työsuojelun kouluttajana ja koulutussuunnittelijana vuodesta 2010. Lisäksi olen fasilitoinut työyhteisöjen ja yhdistysten hallitusten toiminnan kehittämistä. Verkkopedagogiikkaan perehtyneenä olen ollut kehittämässä verkossa tapahtuvia koulutuksia, seminaareja ja -kokouksia. Suomessa toteutettujen koulutusten lisäksi olen suunnitellut ja toteuttanut koulutuksia eurooppalaisten ammattijärjestöjen verkostossa eri EU-maissa. Työskentelyäni leimaa asiakas- ja ratkaisukeskeisyys. Sopivilla opetus- ja ohjausmenetelmävalinnoilla haluan varmistaa, että uuden tiedon omaksuminen ja yhdessä kehittäminen on innostavaa niin verkossa kuin lähikoulutuksissakin. Vapaa-aikaani vietän mielellään ulkoillen, keväästä syksyyn merellä purjeveneellä ja talvisin jäällä suksilla.

Suomalaiset työpaikat elävät monien paineiden ristiaallokossa. Työntekijöiden asema, oikeudet ja työn teettämisen ehdot ja muodot ovat murroksessa. Resursseista on jatkuvasti pulaa. Hyvä inhimillinen työelämä on kuitenkin tavoite, jota kannatetaan laajasti. Henkilöstön edustajat voivat antaa panoksensa ja työntekijöiden näkemyksen mukaan työpaikan yhteistyöhön ja kehittämiseen. Arvostan suuresti näitä vapaaehtoisesti oman työnsä ohessa yhteisiä asioita edistäviä ihmisiä ja saan suurta tyydytystä, kun voin olla omalta osaltani valmentamassa henkilöstön edustajia heidän tärkeässä tehtävässään.

leo.junno@aktiivi-instituutti.fi | 050 341 8068

Marita Parkkonen, KM
Koulutussuunnittelija (Avoimen yliopiston opinnot)

Olen Jyväskylän yliopistosta valmistunut kasvatustieteiden maisteri, josta olisi voinut tulla opettaja, mutta tulikin aikuiskoulutuksen suunnittelija. Suunnittelemisen ohella olen vaihtelevasti myös kouluttanut ja ohjannut, joten opettajuuttakin olen saanut toteuttaa ja opiskella ammattiopettajan pedagogisten opintojen yhteydessä. Työurani alkoi Jyränkölän Setlementistä, josta siirryin suunnittelemaan avoimen yliopiston opintoja ja täydennyskoulutusta Helsingin yliopistoon. Melkein kymmenen vuotta suunnittelin myös opetusalan täydennyskoulutusta Opetusalan koulutuskeskuksessa Heinolassa. Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa työskentelin reilun vuoden ja sain hyvän päivityksen avoimen yliopiston nykytoimintaan.

Oppiminen ja sen mahdollistaminen on ollut työni lähtökohta. Kehittyvä teknologia ja oppimisympäristön laajeneminen ovat mukavasti haastaneet miettimään koulutusratkaisuja aina uudelleen ja päivittämään myös omaa osaamista. Mielenkiintoista on nähdä, miten verkko-opetus tulevaisuudessa kehittyy, kun mm. pandemia-aika on pakottanut miettimään opetusta ja opiskelua pakon edessä uusiksi.

Olen kehittäjäsieluinen tekijätyyppi – työhöni on aina sisältynyt kehittämistä ja kokeilemista, mikä ehkä selittää sen, miksi olen työssäni viihtynyt. Ilman hyvää yhteistyötä kollegoiden, opiskelijoiden ja eri verkostojen kanssa ei työstäni tulisi mitään. Parasta onkin ideoiden pallottelu, erilaisten osaamisten yhdistäminen ja aito yhdessä tekeminen, joka on vähän enemmän kuin vain töiden jakamista.

Minulla on tyypilliset keski-ikäisen naisen harrastukset: kulttuuri, lukeminen ja luonnossa liikkuminen. Jostain syystä nautin myös arkisten asioiden tekemisestä kuten leipomisesta, ikkunan pesemisestä tai lehtien haravoinnista. Niiden tekemisessä on selkeyttä ja konkretiaa, joka tuntuu hyvältä välillä aika hektisen työelämän vastapainona.

marita.parkkonen@aktiivi-instituutti.fi | 050 477 3866

Sari Ruottinen, FM (Puheviestintä), KTM
Kouluttaja (Vuorovaikutus- ja esiintymistaidot)

Aloitin Aktiivi-Instituutin neuvottelu- ja vuorovaikutustaitojen kouluttajana 1.9. Olin aivan superonnellinen, kun tulin valituksi tähän tehtävään. Olen tehnyt pitkän uran vakuutus- ja pankkialalla erilaisissa asiatuntija- ja esimiestehtävissä. Ilmeisesti kuitenkin jokin keski-iän kriisi yllätti minut: halusin kokea vielä jotain uutta ja irtisanoin itseni.

Erinäisten vaiheiden kautta päädyin opiskelemaan puheviestintää Tampereen yliopistoon. Entinen kollegani vakuutusmaailmasta ihmetteli valintaani ja kun ihmettelin hänen ihmettelemistään, hän totesi ”sinähän osaat jo ne asiat”. Halusin kuitenkin saada myös teoriatietoa aiheesta – tuntui, ettei pelkkä elämänkokemus riitä siihen, että valmentaisi vuorovaikutustaitoja myös muille.”

Alanvaihto aikuisena ihmisenä on jännittävää: Opiskelu parikymppisten kanssa – miten ne suhtautuvat vanhaan tätiin, jonka kanssa joutuvat tekemään ryhmätöitä? Työnhaku vastavalmistuneena 50++ -ikäisenä maisterina. Uuden työn aloittaminen, kun työkokemusta on kyllä plakkarissa, mutta ei juuri vuorovaikutus- ja neuvottelutaitojen kouluttajana. Ajattelen, että minun on ainakin tältä osin helppo samaistua henkilöstönedustajiin, jotka on juuri valittu tehtäviinsä ja tulevat opiskelemaan Aktiivi-Instituutin kursseille: yhtä aikaa valtava innostus ja epävarmuus siitä osaako ja riittääkö. Haluan luoda mukavan ja turvallisen ilmapiirin, jossa on mahdollista kokea oivalluksia ja onnistumisen iloa ja löytää omia vahvuuksiaan henkilöstönedustajan tehtäviin.

Vapaa-aikana minun on pakko päästä ulos luontoon tuulettumaan. Käyn kävelylenkeillä päivittäin joko sauvojen kanssa tai ilman, välillä otan kiikarit mukaan ja lasken, kuinka monta eri lintulajia näen vuoden mittaan. En koskaan pääse juuri yli 70 lajin, sillä en mitenkään erota toisistaan niitä pieniä ruskeita pikkulintuja. Parasta on lintujen kiikarointi meren tai järvien rannoilla, missä linnut ovat suurempia ja pysyvät kauemmin paikallaan, niin että ehdin tunnistaa. Tänä syksynä hyppäsin harrastuksissa myös epämukavuusalueelle: ilmoittauduin buggin alkeiskurssille. En osaa tanssia edes normaaleja lavatansseja, minulle ei ole rytmitajua eikä opettajan ohjeet askelista meinaa mennä millään perille. Olisi kuitenkin ihana osata tanssia, joten koitan päästä yli näistä pienistä esteistä ja sitkeästi käydä kurssin loppuun. Opin tai en, mutta tanssin pitäisi lisätä energiaa ja iloa elämään😊

Toivottavasti tapaamme pian! Tule mukaan vaikkapa joulukuun Neuvotellaan paikallisesti kunnassa -kurssille.

sari.ruottinen@aktiivi-instituutti.fi | 050 464 6363

Anne Hirvonen, FM, AmO
Koulutusjohtaja (Viestintäkoulutus)

Aloitin syksyn alussa koulutusjohtajan tehtävässä ja vastuualueellani on organisaation viestintäkoulutukset. Vastasin aiemmin Helsingin aikuisopiston avoimen yliopiston opintojen toiminnan laajentamisesta ja yhteistyön kehittämisestä ammattijärjestöjen kanssa.

Koulutustaustaltani olen fyysikko ja minulla on monipuolinen, yli kolmenkymmenen vuoden kokemus opetusalalta kouluttamisesta, kehittämishankkeiden suunnittelusta, johtamisesta ja toteutuksesta sekä asiakkuuksien hallinnasta, muutosten läpiviennistä ja toiminnan kehittämisestä.

Luonnontieteellinen koulutustausta on tuonut ajatteluuni analyyttisyyttä. Kasvatustieteen ja pedagogiset opinnot ovat puolestaan vahvistaneet kiinnostustani ymmärtää ihmisten erilaisia kokemuksia ja kykyä kuunnella muita. Olen onnekas saatuani työskennellä monimutkaisten ilmiöiden kanssa, joiden myötä olen oppinut hahmottamaan suuria kokonaisuuksia.

Aloitin syksyllä visionäärisen johtajuuden koulutuksen. On inspiroivaa perehtyä intuition, myötäinnon ja innovoinnin teemoihin. Vapaa-aikanani harrastan lukemista, liikuntaa erityisesti luonnossa, musiikkia ja matkustamista aina kuin mahdollista. Pitkästä aikaa pääsin myös jatkamaan Helsingin aikuisopistossa lähiopetuksena toteutettavaa pilatesta ja osallistumaan Luova kännykkäkuvaus -kurssille.

Olen innoissani uudesta vastuualueestani viestinnän parissa, sillä se on yksi työelämän tärkeimpiä taitoja. Maailman talousfoorumi WEF (2020) pitää oleellisina osaamisina tulevaisuuden työelämässä viestintää, luovuutta, kriittistä ajattelua, ongelmanratkaisu- ja yhteistyötaitoja.

Varmin tapa selvitä tulevaisuuden työelämässä on kehittää itseään ja osaamistaan sekä valmistautua jatkuvaan muutokseen. Aktiivi-Instituutti tarjoaa muuttuvan työelämän tarpeisiin ja oman osaamisen täydentämiseen monipuolisen kurssivalikoiman sekä avoimen yliopiston opintoja.

anne.hirvonen@aktiivi-instituutti.fi | 050 590 7184

Rikhard Zitting, OTK, FK
Koulutusjohtaja (Työoikeus ja työsuojelu) 

Tervehdys kaikki henkilöstön edustajat! Aloitin elokuun alusta koulutusjohtajan ja vararehtorin tehtävissä vastuualueena työoikeus ja työsuojelu. Sitä ennen olen toiminut Aktiivi-Instituutissa keväästä 2018 lähtien lakimieskouluttajana ja koulutuspäällikkönä. Valmistuin Helsingin yliopistosta filosofian kandidaatiksi (FK, kemia) 1992 ja sittemmin jatkoin opintoja Helsingin yliopistossa pätevöityen oikeustieteen kandidaatiksi (OTK) v. 2007. Työhistorian osalta olen työskennellyt ensin laboratoriopäällikkönä ja OTK-tutkinnon suorittamisen jälkeen erilaisissa juristin tehtävissä vuodesta 2006. Kansainvälisissä tehtävissä korporaation juristina, yrityslakimiehenä ja asiamiehenä työoikeus, HR-asiat, yksityisyyden suoja sekä compliance ovat olleet jatkuvasti ammatillisen mielenkiinnon ja erikoistumisen kohteena.

Henkilöstön edustaja toimii moniarvoisessa ja monikulttuurisessa työympäristössä jatkuvan muutoksen keskellä. Muuttuva työelämä edellyttää henkilöstön edustajalta vahvaa osaamista varsinkin työoikeuden ja työsuojelun osalta. Pyrimme Aktiivi-Instituutissa tarjoamaan niihin liittyvää ajankohtaista koulutusta ja valmennusta, jotta henkilöstön edustajat pystyisivät kohtaamaan ja hallitsemaan työmarkkinoiden, työn tekemisen ja organisaatioiden muutosten aiheuttamat haasteet.

Henkilöstön edustajan osaamisen jatkuva kehittäminen ja ammatillinen kasvu on Aktiivi-Instituutin tärkeä tehtävä. Siinä tehtävässä opistomme pyrkii vahvistamaan henkilöstön edustajan ammatti-identiteettiä työelämän muutoksissa asiantuntijaksi kehittymisessä ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Paikallinen sopiminen – niin kuin se epäjohdonmukaisena terminä julkisuudessa esiintyykin – vaatii henkilöstön edustajalta tietoa ja taitoa edunvalvonnasta sekä henkilöstön oikeuksista yhteistoiminnassa työnantajan kanssa. Siihen juuri koulutuksemme valmentavat.

Käyttäkäämme siis aktiivisesti näitä Aktiivi-Instituutin tarjoamia koulutuksia ja valmennuksia – tulevaisuus on meidän kaikkien mahdollisuus!

rikhard.zitting@aktiivi-instituutti.fi | 050 327 8838

Aktiivi-Instituutin henkilöstö ja yhteystiedot