image description

Ajankohtaista

Teppo Näivön opiskelupäiväkirja

Tässä sarjassa seuraamme työmarkkinakonsultiksi valmistuvan Teppo Näivön (pääluottamusmies, Jyty) opiskeluvaiheita ja tunnelmia.

2. jakson lokimerkintä: huhtikuu 2018

Työlainsäädäntöä ja hanketyön ”paineita”

Maanantaina istahdimme taas jo tutulla porukalla Aktiivin luokkahuoneeseen ja nopeiden kuulumisten jälkeen Rikhard-opettaja pääsikin aloittamaan yhdellä tehtävämme peruspilareihin kuuluvalla aiheella, työlainsäädännöllä. Voisi kuvitella, että aihe on Saharaakin kuivempi aihekokonaisuus, mutta pakko sanoa, että aihe vei mennessään. Vaikka jakson aiheet rakentuivatkin työlainsäädännön pohjalle, oli mielenkiintoista kuulla, miten kirjoitettuja lakeja oikeussalissa todellisuudessa tulkitaan.

Ensimmäisenä päivänä aloitimme työsopimuslailla, aiheena äärimmäisen tärkeä, koska harvoin pääsemme henkilöstönedustajana vaikuttamaan työsopimuksen syntyvaiheisiin. Tämän takia onkin tärkeää tuntea käytössä olevien työsopimusten kiemurat. Näihin vaikuttamalla voimme suojata tulevia työntekijöitä jo ennakkoon. Vink vink!

Tiistaina, ohjelmasta poiketen, jatkoimme työaikoihin ja vuosilomaan liittyvillä aiheilla. Näiden osalta olisin ehkä kaivannut enemmän työehtosopimuksen kannalta katsottuja tulkintoja, mutta kyllä ne perusteet sieltä pohjalta silti löytyivät. Arjessa näitäkin aiheita käsitellään runsaasti, joten hyvin olennaista tietoa.

Molempina päivinä käytiin aiheen lopuksi myös konkreettisia tapauksia läpi ja niiden oikeuden päätöksiä. Täytyy sanoa, että lopputuloksia on aina vaikeaa ennustaa, vaikka maallikkona homma näyttäisikin hyvin varmalta.

Keskiviikkona pääsimme tutustumaan Helsingin käräjäoikeuden istuntoon, käsittelyssä oli työsyrjintätapaus. Oli todella mielenkiintoista päästä fyysisesti paikan päälle katsomaan, minkä näköistä ja minkälainen tunnelma oikeuden istunnossa oli. Samoin käytänteet ja toimintatavat olivat minulle täysin vieraita. Päivän seurasimme todistajanlausuntoja ja lopuksi päätöspuheet. Omaa tulkintaa on hankalaa muodostaa, koska molempien osapuolten näkemyksissä oli vahvuuksia ja heikkouksia. Jännityksellä odotan lopputulosta. Oikeus voittakoon!

Kouluviikon viimeisenä päivänä, torstaina, kävimme vielä lyhyesti läpi työsuhteen päättämiseen liittyviä asioita. Työsuhteen ”luonnollinen” päättyminen ei yleensä aiheuta toimenpiteitä edunvalvonnan osalta, mutta kun työsuhde päättyy joko taloudellisiin tai henkilöperusteisiin syihin, on asiansa osaavalle edunvalvojalle sitäkin arvokkaampi rooli paikallaan. Sen asian myös opin oikeudenkäyntiä seuratessani.

Kaiken kaikkiaan oli taas huikean opettavainen ja omaa roolia työpaikalla tukeva viikko. Hanketyöt painavat päälle taustalla, mutta alitajunta on viritetty tekemään hommia sen osalla, joten kyllä se siitä. Hanketöiden yhteistyöryhmästä sain hyviä vinkkejä, miten viedä kokonaisuutta eteenpäin, joten vertaistuki kunniaan.

Ison osan opiskelun mielekkyydestä tekee juurikin äärimmäisen huumorintajuinen ja vahvojen ammattilais-kollegoiden vertaistuki, verkostoitumisen intensiivikurssi parhaimmillaan!

Seuraavaa jaksoa odotellessa,

Teppo

*

1. jakson lokimerkintä: helmikuu 2018

Jotain uutta, jotain tuttua, hieman jännittävää

Maanantaina tuntui jännältä. En yleensä hirveästi tuppaa jännittämään uusia tilanteita tai ihmisiä ja näinhän siinä kävi jo heti aulaan saapuessa, että löysin mukavia, täysin tuntemattomia tyyppejä, joilla sama matka yhteiseen päämäärään.

Jos ajatellaan päivä kerrallaan.

Maanantaina aloitimme tutustumalla toisiimme ja saimme oppia Optiman käytössä, helppoa, jos on joskus jotakin verkkopalvelua selannut.

Seuraavana päivänä päästiin tutustumaan Sanomatalolle ja kyselemään kiperiä kysymyksiä parille toimittajalle. Käynti oli todella miellyttävä ja kiinnostava, hienoa nähdä tuoreen median syntymää.

Iltapäivästä kävimme läpi sosiaalisen median vaikuttamista ja erilaisia palveluita. Itse löysin Twitterin. Käytän tätä suoraan tiedonhankintaan oikeiden ihmisten ja kanavien seuraamisessa. Vaikuttaa hyvältä!

Illasta päästiin syömään Matti Pellonpään ja Tauno Palon ”kantapaikkaan” herkullisia ruoka-annoksia, kuten Vorshmackkia ja lettua.

Seuraavien päivien aiheina oli muutosviestintää ja sen käytäntöjä. Käytännön esimerkkeinä saimme kuulla Koskelan yhteisön muutoksesta ja muutoksessa käytetyistä työkaluista viestinnässä sekä johtamisessa. Yleisesti hyvin mielenkiintoista, kun ajattelee omaa työyhteisöään ja löytää myös sopivia tekniikoita parantamaan työhyvinvointia kuin jaksamistakin.

Mieletön kurssiporukka, hyvät luennoitsijat ja iloinen ammattimainen ote. Uskon, että tulee antoisa vuosi 🙂

Pidin kovasti päivistä Aktiivi-Instituutissa, oli kivaa.

Teppo